Över påskhelgen (13-17 april) åkte sex personer från Kärleksakuten till Klaffera m Hochficht i norra Österrike för att delta i Northern European Cooperation on Sexual Education, även kallat NECSE. Det är en konferens för Kärleksakutens motsvarande organisationer inom IFMSA i norra Europa. Delegaten som Sverige valt ut var Anna Karle, Anna Elmståhl, Fritiof Ingelhammar, Sofia Strinnholm, Emma Jaede och Evdil Mercan.

Temat för årets NECSE var ”Sexualitet hos äldre” och ett par föreläsare var inbjudna för att snacka om just detta ämne som inte allt för ofta diskuteras. Väldigt intressant tyckte vi i alla fall! Det handlade om allt från hur stor andel av den äldre befolkningen som har regelbundet sex till om den ökade incidensen av STI:er bland äldreboenden.

Utöver föreläsningarna hade alla deltagande länder metodutbyten, vilket är huvudsyftet med att samlas varje år på denna konferens. Varje land blir tilldelade ett ämne där man får presentera en eller ett par metoder att använda ute i skolklasserna. Antingen välbeprövade metoder eller om en vill testa en nypåkommen metod på andra välinsatta och evaluera om den skulle fungera ute i skolklasserna på utryckningar. I år blev Sverige tilldelade ämnet ”Samtycke” där vi presenterade metoderna ”Schysst sex” och ”Hur vet en?”. Vi fick också ta del av otroligt många spännande metoder från de andra länderna som en bara vill börja anamma med en gång och sticka ut till klasserna med!

Sist men inte minst är NECSE ett otroligt socialt event! Känslan av att samla närmare 80-90 väldigt likasinnade personer i en lägergård mitt ute i ingenstans där en umgås 24/7 under fyra dygn är helt underbar. Dagarna fylls av metodutbyten och föreläsningar med tillhörande diskussioner för att sedan kryddas med ett fantastiskt socialt program. Att sedan lära känna nya vänner från olika hörn av Europa som alla brinner för sexuell hälsa och rättigheter är inte helt fel det heller. Det enda NECSE saknar är fler timmar på dygnet! Sömnen är tyvärr det som får ta stryk då allt annat är så fantastiskt roligt!

/Fritiof Ingelhammar (NECSE delagate 2017)